Парабени в косметиці

/

Помітивши на етикетці косметичної продукції позначку «без парабенів», багато хто тут же хапає вибраний засіб і біжить до каси, але давайте дізнаємося докладніше, що являє собою цей консервант.

Зміст статті:

У сучасному світі практично кожна жінка і дівчина регулярно користується косметикою і засобами особистої гігієни. З косметичних процедур наш ранок починається і ними ж закінчується наш день. Але далеко не кожна з нас замислюється про те, що ми наносимо на шкіру і який вплив на неї надає наша улюблена косметика, в тому числі такі речовини, як парабени.

Що являють собою парабени


Родоначальником всіх парабенів є бензойна кислота, яка знаходить своє застосування на протязі вже 400 років. У XVI столітті її вперше виділили з бензойної смоли і стали використовувати в процесі консервування фруктів. Завдяки вченому з Німеччини, Юстусу фон Либиху, у 1832 році була визначена структура бензойної кислоти, а через 43 року Ернст Леопольд Зальковский, німецький фізіолог, крім протимікробної функції відкрив ще і протигрибкову. До речі, ацетилсаліцилова кислота, вона ж являє собою аспірин, вигадали на основі саліцилової (оксибензойной) кислоти. Парабени з 1925 року беруть участь у процесі консервації продуктів, їх результат дії дуже високий, порівняно з бензойної та саліцилової кислоти, високої ефективності і маленькою концентрації використання.

Протягом всього часу існування парабенів йдуть суперечки про їх шкоду в складі косметичних засобів. Незважаючи на це, неможливо знайти хоч один закон або постанову, що забороняє їх використання. Якщо великі корпорації намагаються знаходити рішення по шляху мінімізації консервантів у складі своєї продукції, то представники малого бізнесу швидше перебувають у пошуку альтернативи.

Як же бути нам – щоденним користувачам — боятися парабенів і робити натуральну косметику в домашніх умовах? Або не звертати уваги на наукові гіпотези і без побоювання продовжувати користуватися звичними засобами?

Види парабенів


Парабени не є винаходом науковців, а являють собою природні речовини, які числяться в складі самих різних рослин. Бензойної кислоти, наприклад, багато в журавлині і брусниці, що знаходить своє застосування фітотерапії в якості протимікробних засобів, у деяких ситуаціях використовуються пацієнтами із захворюваннями нирок. Для лікування ран і опіків використовують кору верби, у складі якої міститься оксібензойна (саліцилова) кислота. В голубиці з легкістю можна знайти метилпарабен, якому відведена роль протимікробної агента. І це далеко не весь перелік природніх парабенів.

Синтетичні парабени нерідко включають у продукцію з високим вмістом водної фази. Так в покупних тістечка і торти, а також у хлібі та олії містяться метилпарабен, етілпарабен, пропілпарабен. Під E218, E214, E216 заховані консерванти, що подовжують термін придатності продуктів, завдяки цьому змісту соуси, майонези і кетчупи можна зберігати в холодильнику набагато більше, ніж кілька днів.

Парабени широко включаються у продукцію компаніями з виготовлення косметичних засобів. Шампуні, гелі для душу, для гоління, кондиціонери, зубні пасти, дезодоранти, маски, креми, декоративна косметика і т. д. — усі вони містять у своєму складі компоненти, що запобігають розшарування і непридатність до використання. Повна відсутність консервантів в косметиці декоративного та лікувального характеру — неможливо.

Концентрація парабенів може змінюватись в залежності від терміну придатності продукту та форми випуску. Приміром, у складі дезодорантів в аерозольній тарі рідко можна знайти парабени, так як балони герметично закриті, а це значить, консерванти вони особливо не потребують, чого не скажеш про сухий дезадорантах, які містять найбільше парабенів, тому що активніше за інших стикаються з повітрям. Схожа ситуація спостерігається і з деокремами, видавливающимися з тюбика. Кулькові засоби для нейтралізації запаху поту займають проміжну клітинку за змістом парабенів — між аерозольними упаковками і сухими стиками.

Першість у використанні парабенів надается фармацевтичної промисловості, яка представляє на продаж рідкі лікарські форми (краплі, настоянки, сиропи тощо), м’які лікарські форми (мазі, гелі, супозиторії тощо), желатинові капсули і навіть матеріали для перев’язок. Згадайте хоча б «бовтанки», які можна було купити в аптеці за рецептом і які відзначалися терміном придатності всього-на-всього на пару днів. З парабенами, втім, як і з іншими консервантами, продукція так швидко б не псувалася.

Парабени підрозділяють на наступні види:

  • Звичайні — метилпарабен (E218), етілпарабен (E214), пропілпарабен (E216), бутилпарабен, бензилпарабен.
  • Специфічні — изобутилпарабен, изопропилпарабен, бензилпарабен і їх натрієві солі.

Крім цього, консерванти носять ще такі назви, як пара-гидроксибензоати, пропагин, метагин, оксибензойние, гидроксибензойние кислоти і т. д.

Небезпека парабенів


Все що стосується складу косметичних засобів, завжди викликало хвилю непорозумінь, не стали винятком і парабени. Навіть за свою відносно коротку історію в сфері косметології, яка налічує лише кілька десятиліть, їх репутація була неодноразово зіпсована. Так в 2004 британськими вченими був проведений ряд досліджень, підсумком якого став висновок, що консервантам наділене властивість накопичуватися в тканинах молочної залози. У 18 з 20 зразків пухлин злоякісного характеру грудях були знайдені парабени. Робота вчених не довела, що ці речовини стимулюють розвиток захворювання, але все ж сам результат дослідження не був таким втішним, і на парабени почалися гоніння. Через 6 років після дослідження Науковий комітет по товарах масового споживання Євросоюзу заявив, що достатніх причин, щоб твердити про шкоду пропіл – і бутилпорабена, немає, але їх кількість в рецептурі продукцій варто однозначно зменшити з 0,8 до 0,19 %. У березні 2011 року Данія стала першою країною, яка заборонила наявність обох цих парабенів в продуктах для дітей, яким ще не виповнилося 3 роки. Мало того, багато компаній з виробництва дезодорантів і антиперспірантів виключили ці консерванти зі складу.

Вчені застерігають, парабени за дією схожі на естрогени, а це значить, кому естроген протипоказаний (в першу чергу, вагітним жінкам), слід обережно ставитися до використання продукту з парабенами в складі. Вираженим экстрагеноподобним дією відзначаються бутил-, изобутил-, пропіл-, метилпарабен. Існує факт, що імітатором естрогену консервант є лише після потрапляння в організм разом з їжею.

Жінки, які піклуються про стан своєї шкіри, намагаються занадто не засмагати на сонці, адже прямі сонячні промені — вороги молодості шкірного покриву. Дослідження довели, нанесений на епідерміс метилпарабен, згубно впливає на поверхню, посилюючи дію ультрафіолету. Мало того, консервант здатний не тільки прискорити процес старіння шкіри, але і пошкодити ДНК, викликати алергічні реакції, подразнення і запалення. Якщо в організмі буде значитися велика кількість парабенів, це може призвести до гормонального дисбалансу, а також до збільшення ризику отримати ракові захворювання органів статевої системи. Варто відзначити, що вся ця інформація потребує подальших підтверджень чи спростувань з боку вчених. Поки офіційно оголошено про те, що парабени швидко всмоктуються, але і швидко виводяться з організму. Якщо мова йде про косметичних засобах, то в разі нормального типу шкірного покриву парабени практично нешкідливі.

Чим можна замінити парабени


Якщо у вас виникло питання про альтернативу парабенів, знайте, ви не одні такі, фахівці великих косметичних корпорацій світу займаються вирішенням даної задачі. Правда, поки не придумали заміну консерванту, схожим за властивостями на парабени, які чудово перешкоджають розмноженню бактерій. Якщо в якості консерванту використовувати спирт або ефірні олії, може виникнути інша проблема — надмірна сухість шкіри, поява алергічних реакцій. У будь-якому випадку, виробництво косметики не виконується без використання консервантів.

Якщо вже заговорили про альтернативи використання парабенів, слід би згадати формалін, один з перших консервантів, який застосовувався представниками косметичного бізнесу. Формалін відноситься до ряду дешевих речовин, відзначається прекрасними антисептичними властивостями, дозволяє консервувати не тільки сам продукт, але і газову фазу під ним, завдяки своїй леткості. Всі ці переваги перекриває токсичність формальдегіду і те, наскільки він канцерогенний, даний консервант, заборонений для використання у багатьох країнах, навіть якщо мова йде про виготовлення незмивною косметики.

Давно використовується у побутовій хімії, а також у косметичних засобах бензоат натрію і сорбат калію. Їх перевага, в першу чергу, полягає в ціновій привабливості. Варто відзначити і «нові» консерванти — Biosil, Twister, поки вони докладно не вивчені, а це значить, твердити про якісь переваги чи недоліки поки рано.

З обережністю варто ставитися до хлорметилизотиазолинону і метилизотиазолинону, сильним консервантам, які включають в продукт в дуже малих дозах. Від використання засобів з даними речовинами у складі на шкірі можуть з’явитися алергічні реакції або дерматит. Правда, під час дослідження консервантів брали великі концентрації речовин, а не ту дозу, яка зазвичай використовується для виготовлення косметичної продукції.

Останнім часом при виборі косметичного продукту споживачі все частіше заглядають до складу вибраного товару, щоб не помилитися з покупкою, а це значить, виробникам варто попрацювати над тим, щоб включати в рецептуру засобів більш безпечні речовини, що подовжують термін придатності емульсій.

Не бажаєте мати справу з парабенами — використовуйте косметику з вітамінами Е і С, екстрактами і прополісом, замість консерванту ще впускають в хід ефірні олії. Тільки пам’ятайте, у такої косметики малий термін придатності, не більше двох-трьох тижнів, а зберігати її можна тільки в темному прохолодному місці, ідеально — в холодильнику. Повністю захистити себе від парабенів неможливо, адже ці речовини можна знайти в продуктах харчування, ліки, зубних пастах.

Визначити, чи є в косметиці парабени, можна за складом. Погляньте на список компонентів, що використовуються для приготування вибраного товару, що даний консервант має характерне закінчення «paraben» (butylparaben, propylparaben тощо). Намагайтеся купувати продукцію з невеликим терміном придатності в тюбику або в упаковці з дозатором.

Дуже часто виробники випускають креми в баночках, обраний вид тари являє собою «ворота» для бактерій і мікробів, що може призвести до розшарування консистенції продукту. Саме тому в такі креми додають велику дозу консервантів. Незважаючи на твердження фахівців, що різниця в дозуванні консервантів в засобах, представлених в баночках і в тюбиках, мінімальна, все ж перестрахуватися не завадить.

Популярні куповані засоби без парабенів


На продаж представлено чимало продукції без парабенів в складі, в тому числі:

  • Універсальний денний крем для обличчя «AUR PLUS 5 в 1», Maurya — продукт від індійського виробника містить у собі компоненти, які зволожують, уповільнюють процес старіння шкіри, а також виводять шкідливі речовини. Склад насичений мигдальним оліям, олією зародків пшениці, ши, вітамін Е, екстракт Тулса т. д. Обсяг — 50 мл, ціна — 410 грн.
  • Очищаючий пінистий гель для жирної проблемної шкіри «EFFACLAR», La Roche-Posay — володіє фізіологічним pH 5.5, не містить парабенів, спирт, барвників, мило, розроблений на основі термальної води. Засіб очищає шкірний покрив від зайвого шкірного сала, забруднень і залишків макіяжу, роблячи його свіжим і чистим. Для використання слід спінити продукт в долонях з невеликою кількістю води і нанести на шкіру м’якими рухами. Обсяг — 200 мл, вартість — 859 грн.
  • Інтенсивний зволожуючий крем «Arctic Aqua», Lumene — засіб з ніжною текстурою дозволяє балансувати оптимальний рівень вологи в шкірі і забезпечує глибоке зволоження на тривалий час. Крем від фінляндського виробника містить в складі найчистішу арктичну джерельну воду, яка збагачена корисними для шкірного покриву мінералами, застосовується для нормальної і сухої шкіри. Обсяг — 50 мл, ціна — 402 грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *