Користь олії чорного кмину

/

Дізнайтеся корисні властивості, якими володіє олія чорного кмину, а також, як правильно її використовувати в народній медицині, косметології і для схуднення.

Зміст статті:

  1. Склад і користь
  2. Як вибрати
  3. Використання
  4. Протипоказання

Протягом кількох тисячоліть чорний кмин широко використовується в народній медицині країн Сходу, з його допомогою можна не тільки поліпшити власне здоров’я, але і привести вагу в норму, забезпечити підтримання краси. Чорний кмин зустрічається в різних країнах і є однорічною трав’янистою рослиною з маленьким тригранним насінням темного кольору.

Склад і користь чорного кмину


Сьогодні чорний кмин культивується в якості спеції, якій притаманний злегка гіркуватий і пряний аромат, терпкий і трохи терпкий смак. Він активно застосовується для приготування житнього хліба, під час маринування овочів, у вигляді приправа для квашеної капусти, запікання м’яса, додається в сири, випічку і супи. На основі цього кмину в 16 столітті був приготований один з перших лікерів, які отримали назву «Кюммель». Цей знаменитий напій володіє унікальним смаком і сприяє поліпшенню процесу травлення.

Протягом досить тривалого часу зелень кмину застосовувалася для лікування ознак авітамінозу. Його плоди використовувалися для приготування цілющих зборів і настоянок, а також у миловарінні та парфумерії.
Жінки в арабських країнах змішували кмин з чорним перцем і натуральним медом. Отриманий склад застосовувався в якості сильного афродозиака. Цей продукт користується великою популярністю у народній медицині, оскільки володіє багатим складом і масою корисних властивостей. Чорний кмин чинить на організм людини иммунизирующее і загальнозміцнюючу дію. Він допомагає запобігти розвитку досить великої кількості різних недуг.

Ефірна олія, що отримується з плодів чорного кмину, широко застосовується в медицині, косметології та фармакології. Цей продукт добувається шляхом холодного пресування. Завдяки використанню цієї технології олія зберігає максимум корисних властивостей, притаманних рослині.

До складу олії чорного кмину входить велика кількість корисних речовин, мікроелементів, вітамінів, у тому числі бета-каротин, цінні органічні кислоти і маса інших корисних речовин.

Вчені провели ряд досліджень, згідно з якими змогли встановити, що певні жирні кислоти, які містяться у складі цьої олії, зустрічаються виключно в морепродуктах.

Олія чорного кмину надає позитивну дію на функціонування вилочкової залози, завдяки чому стимулюється природні захисні функції організму. За умови регулярного прийому цього продукту, відбувається оновлення складу крові, при цьому поліпшується і склад кісткового мозку, зводяться до мінімуму прояви алергії.

Цей засіб допомагає при лікуванні різноманітних дерматологічних захворювань, гострих респіраторних інфекцій, а також проблем, пов’язаних з роботою шлунково-кишкового тракту.

Як вибрати олію чорного кмину?


Найбільшу цінність має олія, яке було отримано шляхом першого холодного віджиму. Для того, щоб придбати якісний продукт, який принесе здоров’ю тільки користь, необхідно знати певні нюанси:

  • У продажу часто зустрічається продукт, вироблений в Єгипті. Це пояснюється збалансованим співвідношенням ціни-якості. При цьому виробники олії з цього регіону досить широко відомі на ринку збуту. З Єгипту олія чорного кмину імпортується вже багато років і якість продукту цілком прийнятно.
  • Продукт, вироблений в Пакистані, Сирії, Алжирі та Ємені володіє більш високою якістю і приємним м’яким смаком. Олія преміум класу вважається з Саудівської Аравії і ОАЕ, при цьому вона володіє досить високою вартістю, тому дозволити його можуть далеко не всі.
  • Для виробництва олії чорного кмину в європейських країнах використовується тільки привізне сировину. Справа в тому, що в цих країнах не відповідні кліматичні умови для визрівання цієї рослини. Як правило, висока вартість такого продукту пояснюється великими витратами на транспортування.

З урахуванням того, який спосіб виробництва використовувався, сьогодні розрізняється декілька видів олії чорного кмину, а саме:

  1. В залежності від місця вирощування рослини – географічний ознака.
  2. Масло, отримане після першого холодного віджиму і продукт, який не проходив процес механічної фільтрації, в його складі буде знаходитися природний осад.
  3. За складом. Сьогодні зустрічається «королівське» олія, у складі якого знаходиться приблизно 30 % насіння ефіопського чорного кмину, а також 70 % насіння сирійського кмину. Зустрічається і «ефіопське» олія – це суміш з ефіопських і сирійських насіння кмину. Процес змішування виконується для того, щоб добитися співвідношення ефективності продукту і його смакових характеристик.
  4. 100 % чистий продукт або сім з добавками – приміром, може додаватися оливкова олія (близько 30 %), щоб пом’якшити смак ефірної олії чорного кмину, завдяки чому воно буде набагато краще засвоюватися організмом.

 

Використання олії чорного кмину


Цей продукт володіє масою корисних властивостей:

  • противірусна;
  • антибактеріальне;
  • протизапальний;
  • микосептическое;
  • тонізуючий.

За умови регулярного прийому всередину олії чорного кмину, відбувається оздоровлення організму, унормовується робота всіх внутрішніх органів, підвищується імунітет, завдяки чому запобігається розвиток різноманітних захворювань.

Це засіб чинить ефективний вплив під час лікування захворювань серцево-судинної, сечостатевої та травної системи, відновлюється порушений обмін речовин, приносить користь при вірусних захворюваннях.

Прийом олії чорного кмину дає яскравий ефект:

  • Допомагає під час лікування гіпертонії – відбувається зниження артеріального тиску, знижуються показники шкідливого холестерину в крові.
  • Виявляється сильну заспокійливу і розслабляючу дію, усувають спазми, турбують при бронхіальній астмі.
  • Рекомендується до використання під час боротьби з атеросклерозом, при порушенні правильного мозкового кровообігу.
  • Використовується під час лікування різноманітних захворювань, пов’язаних з роботою сечостатевої системи.
  • Корисно при цукровому діабеті, так як олія чорного кмину допомагає привести в норму показники цукру в крові, бере безпосередню участь у процесі синтезу інсуліну.
  • Рекомендується до використання в разі порушень репродуктивної системи, сприяє посиленню потенції.
  • Корисний при гельмінтозі.
  • Приносить користь під час лікування дисбактеріозу, допомагає провести ефективну профілактику колітів, цирозу печінки, виразки шлунка, а також жовчнокам’яної хвороби.

Олія чорного кмину широко застосовується і зовнішньо:

  • Є ефективним профілактичним засобом різних грибкових захворювань, що застосовується під час їх лікування.
  • Ідеально підходить для догляду за проблемною, запаленої, зрілої і жирною шкірою, для лікування вугрового висипу.
  • В якості засобу для розтирань при болях в суглобах і крепатурі.
  • Для лікування запальних захворювань лор-органів (наприклад, ГРВІ, гайморит, риніт).
  • Під час лікування геморою.
  • Щоб поліпшити стан волосся – пасма зволожуються, прискорюється їх зростання, запобігає появі сивини.
  • Використовується як заспокійливий, протизапальний і відновлювального засобу під час лікування різноманітних шкірних захворювань (наприклад, алергічний дерматит, нейродерміт).
  • Унормовується процес циркуляції крові, підвищується пружність і еластичність шкірного покриву.
  • Олія чорного кмину є ефективним засобом для боротьби з розтяжками і набряками.

Практично немає протипоказань для зовнішнього використання олії чорно кмину. Однак, необхідно враховувати той факт, що цей засіб є концентрованим і сильнодіючим препаратом. Саме тому його треба використовувати з особливою обережністю у чистому вигляді. Перед застосуванням олії чорного кмину, необхідно уважно вивчити інструкцію і не перевищувати встановлену дозування, так як є ризик спровокувати досить сильну алергічну реакцію.

Застосування олії чорного кмину в догляді за волоссям


У східних країнах жінки використовують олія чорного кмину в якості доглядає засоби для підтримки краси волосся, так як в його склад входить велика кількість зволожуючих речовин і поживних вітамінів.

Завдяки регулярному використанню олії чорного кмину відбувається зміцнення волосся, запобігає появі ранньої сивини і лупи. Однак, важливо пам’ятати, що категорично заборонено застосовувати в чистому і нерозведеному вигляді олія чорного кмину для догляду за волоссям.

Можна в домашніх умовах використовувати наступні рецепти масок з додаванням олії чорного кмину:

  1. У рівних кількостях змішується олія чорного кмину, цибульний сік, олія оливкова. Всі компоненти перемішуються, і суміш злегка підігрівають на водяній бані. Отриманий склад рівномірно розподіляється по волоссю, змивається через 30 хвилин. Завдяки регулярному використанню цієї маски мляві та тьмяні локони повертаються природний блиск і шовковистість.
  2. Беруться в однакових пропорціях такі компоненти – олія чорного кмину, оливкова олія, вершки (нежирні). Всі інгредієнти перемішуються і отриманий склад наноситься на волосся, рівномірно розподіляється по всій довжині, потім протягом декількох хвилин виконується легкий масаж шкіри голови. Змити маску потрібно теплою водою через 15 хвилин. Це засіб допоможе запобігти випадання волосся і усунути проблему посічених кінчиків.
  3. Необхідно взяти по 0,5 ст. л. касторової, реп’яхової і кминної олії, вводиться яєчний жовток, кілька крапель ефірної олії лаванди або пачулі). Всі компоненти перемішуються, і отриманий склад рівномірно розподіляється по всій довжині волосся. Через 30 хвилин потрібно добре виполоскати пасма теплою водою. Ця маска надає стимулюючу дію на процес росту волосся.

 

Протипоказання до використання олії чорного кмину


Незважаючи на те, що це повністю натуральний рослинний препарат, що є певні обмеження і протипоказання до його застосування:

  • Категорично заборонено приймати це засіб під час вагітності, так як в його склад входить велика кількість рослинних гормонів, які можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю жінки і дитини.
  • При наявності алергії або індивідуальній непереносимості засоби.
  • Після нещодавно перенесених операцій з трансплантації органів, так як є ризик відторгнення імплантату.

Дотримуючись простих правил по використанню олії чорного кмину, можна позбавитися від різних недуг і провести ефективний оздоровчий курс для всього організму, а також підтримати красу шкіри і волосся.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *